FAQ

Често задавани въпроси

Какво представлява Универсалното лечебно тао?

Универсалното тао е практическа система за енергийно развитие на личността, която дава възможност за пълно и хармонично развитие на тяло, ум и дух. Чрез поредица от древни китайски медитативни и енергийни упражнения, практикуващият се научава да увеличава физическата си енергия, да се освобождава от напрежението, да практикува самоотбрана, да подобрява здравето си и придобива способности да лекува себе си и другите. Заедно с процеса на създаване на стабилна основа за здравето и благополучието на физическото тяло, се полагат основите на развитие и на собствения потенциал. По време на обучението за свързване с природните енергии се придобива ниво на осъзнатост, което развива и подхранва стабилна духовна основа. Практиките представляват мощни инструменти за разбиране и управляване на реалността, в която живеем. Ние ще споделим своята „карта” с вас, като ви покажем как да направлявате полето от Чи енергия, което създава вашата „реалност”. Чигун, алхимията и другите тао практики ви помагат да общувате с това естествено Чи поле. Ще придобиете способността да говорите чудесен, универсален език, който е бил скрит в подсъзнателното още в детството ви. Животните и цветята, реките и планините, слънцето, луната и звездите, всички те общуват като използват Чи. Можете бързо да се научите да „говорите Чи” и да я оформяте така, че да сътворявате нещата, от които се нуждаете – по-добро здраве, любов, благополучие или дълбоко душевно удовлетворение и завършеност. Крайната цел на практиките в УЛТ е преминаване отвъд физическите ограничения чрез развитие на душата и духа в човешкото тяло. Тези таоистки методи са лесни за заучаване и изпълнение, но същевременно са много мощни – предоставят резултатите, които обещават.

Необходимо ли е да вярвам в нещо или да следвам някого?

Тао означава естествения път. Като следвате това, което е най-жизнено, спонтанно и естествено за вас, вътрешната ви природа ще се развие без усилия. Всеки се развива по различен начин. Единственият човек, който се налага да следвате това сте вие и изразяването на вашата същност. Много будисти, християни и суфи изучават тао, защото подпомага заземяването на духа в тялото. Таоистките принципи на Чи, жизнената сила, са еднакви за всички. Те се основават на баланса на приемащата и активната сили или ин и ян, сили, които резонират във всеки, всяко общество и всеки атом в природата.. Пътищата за изучаване на Чи са старателно проучвани от таоистите в продължение на хилядолетия, а системата на Универсалното лечебно тао им е дала ясна структура, която улеснява изучаването.

Може ли да се проследи линия на приемственост на познанията?

Грандмастър Мантак Чиа е основателят на Системата на Универсалното Лечебно Тао. Той е роден през 1944 г. в Тайланд в китайско семейство, изучавал е медитация при будистки монаси от 6 годишна възраст. През двадесетте си години среща таоисткият майстор отшелник Yi Eng (Самотен облак), който му предава знанието и практиките на деветте алхимични формули. Приемствената линия на безценните Девет алхимични формули за вечен живот в Универсалното тао може да бъде проследена назад във времето до Учителя Лу Донг Бин, известен в Китай като един от „Осемте безсмъртни”.

Освен Yi Eng, Мантак Чиа е имал и други таоистки и будистки учители, които го запознават с тай чи чуан, айкидо, кундалини йога и други духовни практики. Въпреки това, негов основен учител остава Yi Eng, който му дава правото да обучава и лекува.

Защо чигун се нарича „чудотворното упражнение от Китай”?

Чигун има впечатляващи ефекти върху здравето на хората и е подходящ за всички възрасти. Кратка ежедневна практика може да помогне за намаляване на теглото, при лечение на хронични заболявания или да даде чувството за духовно блаженство. По-лесен за заучаване от тай чи, чигун комбинира бавни медитативни движения и дишане с цялото тяло. Може да се изпълнява и в движение (тай чи; ходеща чигун терапия), в стоеж, в седнало или лежащо положение (тао ин). Използвано е повече от 5000 години и се счита за предшественик на тай чи, фенг шуй, акупунктурата, бойните изкуства, лечебният масаж, лечебното хранене, билколечението и сексологията в Китай. Всички тези изкуства се опират на Чи – божествената жизнена сила и Гун – умението да я направляваме.

Доказани ли са практическите ползи от чигун?

Ползите от практиката на чигун се документират вече 5000 години. Освен това се провеждат и модерни научни проучвания. Проучванията показват, че чигун е ефективен при лечение на повечето хронични заболявания, включително алергии, артрити, астма, проблеми на храносмилането, наркотични и лекарствени зависимости, хормонален дисбаланс, високо кръвно налягане, нарушения във функцията на имунната система, инсулти и други. Отидете на интернет адрес qigonginstitute.com и ще намерите над 1600 научни проучвания, които подкрепят възможностите на чигун да лекува почти всички хронични заболявания, без странични ефекти.

Как може да помогне чигун за стреса и емоционалните проблеми?

Оказва се, че чигун е високо ефективен за намаляване реакцията на стрес и помага за намаляване честотата и силата на тревожността, депресията, лесната уморяемост и  честата смяна на настроенията. Без значение каква е вашата професия, редовното практикуване на чигун ще ви позволи да останете центрирани и спокойни дори и в разгара на очевиден хаос. Всъщност, един от най-основните принципи в чигун е да променим ежедневните отрицателни и изтощаващи отговори на стреса в използваеми видове енергия.

Не съм болен, защо да уча тези Чи техники?

Дори и да сте в добра форма, чигун ви дава възможност да достигнете нови нива на здравето. Като усилва имунната ви система, чигун спира потенциалните заболяания ПРЕДИ те да са започнали.   Значително увеличава нивото на енергията ви, като ви позволява да сте по-ефективни в това, което правите. Може да наамали зависимостта ви от изкуствени стимуланти като захар, кофеин или никотин.

Какво казва учението на Тао за сексуалността?

Принципите на протичане на енергията никъде не са толкова приятни и носещи удоволствие, колкото в леглото. Сами или с партньор, хетеро или хомосексуални, таоисткото изкуство на спалните покои подобрява значително сексуалното и цялостното здраве. От засилване на жлезите и хормоналните системи до преживяване на истински мистични оргазми на цялото тяло, древната наука на Чи сексологията ще ви позволи да смесите духовността със секса. В алхимията, тази сексуална игра се случва много дълбоко във вашето тяло-ум като много динамични и приятни медитации.

Как може Тао да помогне в кариерата ми?

Веднъж като се докоснете до жизнената си сила и разберете начина, по който работи, ще можете да направлявате тази аша новооткрита мъдрост, в която и да е област от живота ви. Оставете Чи да ви води и нека тя освободи творческите ви способности. Тя ще движи четката, пише романа или свири музиката. Чи ще се движи независимо дали сте танцьор или боец. Вие сте намерили източника и ще бъдете вътре в него. Влезте дълбоко вътре в своето тяло и открийте как работи наистина външния свят. Чигун ще ви даде възможност да участвате активно в духовното си развитие. Това е обучение в процеса на натрупване на опит и той е от първа ръка. Вие сте постоянно водени от доверието поради директния си опит.

Цялостна система от таоистки техники, основана на философия за следване на естественост и връзка с природата. Изградена е така, че да подобрява физическото, умственото, емоционалното и духовно състояние на практикуващите я. Системата не е религия и не изисква да вярваме в определени божества. Техниките на Лечебното Тао работят директно с жизнената енергия или “Чи”, която “тече” по акупунктурните меридиани на тялото.